A nemzetközi hajólevél

Tengerivitorlázás: Hajólevél, Call sign, MMSI

Szeretném megosztani a nemzetközi tengeri hajó regisztráció, hajólevél ügyintézéssel kapcsolatos tapasztalataimat. Mindjárt az elején leszögezem hogy nem szeretném a családom és barátaim életét kockáztatni, akik a hajómon tartózkodnak, és más vízen közlekedők biztonságát se.Nem kérdéses hogy a hajó műszaki állapota és felszerelése kulcsfontosságú saját magunk és mások biztonsága érdekében. Az előírt 2-5 évente történő szemle között is történhet olyan hiba ami végzetes galibát okozhat. Ez nem elsősorban a vizsgáló szerv, vizsgabiztos érdeme kell legyen hanem a saját igényünk.

Az előző hajómat 6 évig Német hajólevéllel használtam a Balatonon mivel sok panaszt hallottam a magyar lajstromozási rendszerre, az árára, és a bonyolult ügyintézésre. Aztán Tavaly volt szerencsém a Jeanneau eladása kapcsán ezt végigcsinálni. Átrágtam magam, nem volt különösebben rossz tapasztalatom, de az elvárásoknak nem könnyű megfelelni. Példa okáért a fordító irodai ügyintézés szükségessége erőst megkérdőjelezhető. Már csak azért is mert a törlés igazolás szűk egy oldalas irata (amiből a hajó a tulajdonos és a kiállító adatai a 90 %) még a németül vagy angolul nem tudóknak sem jelenthet kihívást. Ha kihívás lenne akkor a GOOGLE segít, annak az egy mondatnak a fordításában. Megjegyzés: a hajózás nyelve angol és ez egy hajózási hatóság, illene tudni angolul, ha már kiállítunk tengerre hajólevelet, és nemzetközi jogosítványt. Akkor meg minek fordító iroda. Ami ezen felül nagyon bosszant hogy az előző Német hajóleveleket, és a vámpapírokat a magyar hatóság elkéri, és megtartja. Jogos igény hogy a tulajdonjogot igazoljam, de ezek az iratok az én tulajdonomat képezik, legfeljebb a kiállító hatóság kérhetné vissza. De nem teszi! Befizetem a díjat, max. 2 héten belül érvényteleníti / kiállítja a regisztráció törlést és kész. Miért is jó ez így? A következő regisztrációnál az új tulajdonos bemutatja az érvénytelenített hajólevelet és minden a hajóval kapcsolatos adat tisztázott. A régi hajólevéllel és az adásvételivel névre lehet írni.A fentieket átgondolva a tengeri hajómnál meg sem fordult a fejemben a Magyar hajólevél megszerzése.

Akkor milyen regisztráció legyen?

Mi is lenne az igényem? Alaposan tájékozódtam a lehetőségekről.

A horvát regisztráció egyszerű lett volna (átírás) de itt van a de. Két évente tiszteletemet kellett volna tennem Horvátországban és daruval kiemelve vizsgáztatni. A vizsgadíj nem izgalmas de a daruzás 7-800 euró. És az oda hajózás is kissé időigényes mondjuk a Baleárok-ról ha épp ott vagyunk. Így ezt gyorsan elvetettem.

A kajmán szigeteki fő irodával rendelkező cég ajánl mindenféle regisztrációt. Az unión kívüli regisztráció a nem szerencsés hiszen max. 3 hónapig lehet a hajó az eu. területén határ kilépés nélkül. Hamar képbe került a Lengyel regisztráció ami örök érvényességű eu regisztráció. Dícsérik is sokan. A mi hajóméretünkre ez 620 euró + 199e. a rádió engedély, hívójel és MMSI.

Általánosságban az eu. Spanyol, Francia, Olasz elérhető közelségben lévő regisztrációk mind időszakos vizsgához kötöttek. Ez nem szerencsés a tengereken kalandozó hajós családunk számára.

Mindent mérlegre téve ismét a Német nemzetközi hajólevél (ADAC IBS) mellett döntöttünk.

Ügyintézés: Interneten, az űrlapot kitöltöttem, kinyomtattam, aláírtam, szkenneltem, e.mailban elküldtem. Mellékelni egy azaz 1 db. dokumentumot kellett, a Német lakcím igazolást. A tulajdonjoggal kapcsolatban két kérdésre kellett válaszolni 1. építette? vagy 2. Vásárolta?. Oda volt írva megjegyzésben hogy nem szükséges az adásvételit vagy számlát csatolni. Nyilatkozni kellett hogy az előző nyilvántartásból törölve lett a hajó. Ezeken felől a hajó fontosabb paramétereit kellett beírni a nyomtatványba. Véletlenül a motorszámot rosszul írtam be. Erre az ügyintéző írt egy e.mailt hogy a D2-55 motorszám karakterei nem stimmelnek, küldjek egy fotót. Két számot találtam a motoron és képek is voltak ezekről nálam, így elküldtem mind a kettőt. Döbbenet, az ügyintéző ügyesen kiválasztotta hogy melyik a megfelelő és ennek megfelelően kiállította a hajólevelet. A hajólevél a motorszám egyeztetéssel együtt 8,5 nap alatt a postaládámban volt.

Fizetendő díj, 2 évente 35 euró, postaköltséggel együtt. A megújítás is e.mailben intézhető. Ha jól számolom 10 év alatt 175 eurót költök erre, kevés macerával.

Kell még rádióengedély is!

Általában a regisztráció szerinti ország állítja ki a hajó rádió engedélyt.

Nem volt egyszerű rájönni hogy miként intézhető! Kezdtem úgy hogy egy ismerősöm ajánlására az OFCOM oldalon Angol rádióengedélyt igényeltem. Regisztráció után az e nyomtatvány kitöltéssel, azonnali ingyenes rádióengedélyt, hívójelet, és MMSI-t kaptam. Később rájöttünk hogy ez angol vizeken érvényes. Az ismerősöm szerint végül is a hajó azért hajó hogy elhagyja a parti vizeket, tehát érvényes. Lesz ami lesz azért utánajárok a Német rádió engedélynek. Németországban A Bundesnetzagentúr -nál (Német hírközlési hatóság) lehet kérvényezni a rádióengedélyt. E.nyomtatvány kitölt, e.mail elküld! Általában szoktak küldeni válasz e.mailt, hogy megkapták az üzenetet és a feldolgozásig várjak türelemmel. A hajólevélnél is így történt és nem is aggódtam, türelemmel kivártam. Innen nem érkezett nyugtázó üzenet. Két nap múlva már kezdtem fontolgatni hogy érdeklődöm megkapták e a levelemet? Másnap felhív anyám hogy valami hivatalos irat érkezett, mit csináljon vele? Kértem hogy bontsa fel és olvassa. Nem hittem a fülemnek! 2,5 nap alatt a postaládában volt a rádióengedély, hívójel, MMSI azonosító. Olyan gyorsak voltak hogy még egy visszaigazoló e.milre sem volt idejük, inkább elküldték a dokumentumokat. Gratulálok lehet ezt így is csinálni. Jónak tartom hogy van olyan hatóság aki elhiszi hogy valósak az adatok amit leírok, és teszi a dolgát.

A biztosítás megkötése egy Magyar ügyintézővel, szintén gyerekjáték volt. Levelez, kitölt, elküld. A szerződés e.milben másnap megjött, potaládában 5 napon belül. Átutaltam az éves díjat. Ha már az utalásnál tartunk. A német törlés igazolás postázva 25 euró, hogy haladjunk e.mailben is kértem megküldeni 15 euró különdíjért. A 40 euró utalásért a bankom több mint 10 euró díjat számított fel. Ezt erős túlzásnak tartom. Nagyon gyorsan átálltam a R és W bankokra, nézzetek utána. Mindenkinek ajánlom, egyszerűen olcsón megnyitható, a W betűvel kezdődőnek van magyar és nemzetközi számlaszáma is. Utalás ingyenes vagy fillérek. Az a bizonyos utalás innen 75 Ft-ba került volna a 10 euró helyett. 

Hurrá megvagyunk, hajózhatunk!

Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .