Gyakran ismételt kérdések

Bemutatjuk a tengeri vitorlázás körülményeit, és az alábbiakban az ezzel kapcsolatos felmerülő kérdésekre adunk válaszokat.
(Klikk a kérdésre, és a válasz előbukkan majd.)

Tengeri vitorlázás túráink időpontra és személyre szabottak, általában akár 500 euró/fő hét díjtól.Az ár függ az utasok számától, az időponttól, a hajón töltött időtartamtól, a helyszíntől, stb. Telefonon vagy irásban tudunk egyeztetni.

Igénytől függően alakítjuk a programot, van aki a nyaralást fürdőzést, látnivalókat és van aki a tengeri vitorlázást részesíti előnyben. Mindenki vezetheti, kezelheti a vitorlás hajót, gyakorolhatja a vitorlázást, és elsajátíthatja a tengeri vitorlázás elméletét és a tengeri navigációt is.  A vitorláshajóról  a horgászás is lehetséges. Igény esetén kikötőlátogatások, öblökben horgonyzás.

Az időjárást befolyásolni nem tudjuk. A tengeri vitorlázás lefoglalt időpontját, indulását tartjuk, de természetesen a biztonság és a résztvevők kényelme az elsődleges szempont. 3 napnál tovább tartó rossz idő esetén a túra meghosszabbítása,vagy későbbi időpontban történő megismétlése lehetséges.

Az esetleges kikötői díjakat és a hajó üzemanyagának költségét a túra résztvevők egymás között osztják el. Az éttermi étkezések, belépők, italok, stb. költségét mindenki saját maga fizeti. Felmerülnek olyan költségek amelyekben minden utas egyaránt érdekelt lehet. Palackos Ivóvíz, hajókenyér, közös étkezések alapanyagai, gyümölcsök megvásárlása. Az indulás előtt az igények alapján megbeszéljök ezeket a költségeket.

A túra során felmerülő vitorlás károk (pl. vitorlaszakadás) a tengeri vitorlázást terhelik. Azonban azok a károk amelyek a vitorláshajón való helytelen magatartásból, vagy a kapitány utasításainak be nem tartásából következnek, a túrarésztvevőket terhelik. A szülők felelősek a kiskorúak megfelelő magatartásáért, tehát az általuk okozott kár (pl. felszerelési tárgyak vízbe dobálása) megtérítendő a részt vevő törvényes képviselő által.

Nevet, címet, és elérhetőséget a kapcsolat menüpontban találsz.
Telefonos érdeklődés és e-mailban történő megrendelés (foglalás) után szükséges leelőlegezni a vitorlástúrát. A foglalást átutalással, vagy készpénzes fizetéssel tudod véglegesíteni. Céges elszámolásnál a pontos számlázási címet és adószámot is el kell küldened.
A maradék összeget a tengeri vitorlázás megkezdése előtt kell kiegyenlíteni.

A vízen magasabb a hőmérséklet ingadozás mint a parton, ezért pulóvert, széldzsekit célszerű hozni a strandfelszerelés mellett. Természetesen a napkrém, ellenzős sapka, napszemüveg szükséges. A lábbelink ne legyen fekete talpú mert az nyomot hagy a vitorlás fedélzetén. Merev falú bőröndöt, táskát semmi esetre se hozz, mert a kipakolás után nem tudod hol elhelyezni. Az érzékenyebb gyomrúaknak tengeri betegség elleni tabletta szükséges lehet a tengeri vitorlázás alkalmával.      Ne felejtsd otthon az úti okmányaidat, gyógyszereidet. A legfontosabb dolgokat: iratok, gyógyszerek, pénz, tartsd egy vízhatlan tokban, a hajó elhagyása esetére.

Természetesen!
A 12 éves kor alatti gyermekek kötelezően mentőmellényt viselnek a tengeri vitorlázás ideje alatt.
Azonban megfontolandó hogy vajon ugyanannyira élvezik-e majd a tengeri vitorlázást mint a felnőttek. Tapasztalatunk szerint a nagyon pici gyerekek jobban érdeklődnek a vitorláshajón található tárgyak mint maga a tengeri vitorlázás iránt, így jelentős részben lekötik a szülők figyelmét, azonkívül néha nehezen viselik a hajó „zártságát”. Egyes esetekben pedig előfordul, hogy a kisgyerekek megijednek a hajó megdőlésétől friss szélben.

Tizenkét éven aluliak akkor vehetnek részt a túrán, ha a szülő, illetve törvényes képviselő vállalja a felügyeletet és felel a gyermek megfelelő vízi magatartásáért

Az indulás előtt átbeszéljük a hajón tartózkodás biztonsági feltételeit. ismertetjük az egyéni és kollektív védő és mentőfelszerelések tárolási helyét és használatát.

 

A tengeri vitorlázás megkezdése előtt ha valaki nem tud úszni kérjük jelezze a hajókapitánynál!

A cuccunkat a kabinban helyezzük el úgy hogy a tengeri vitorlás  dőlésekor ne mozdulhasson el, A beszálláskor tegyük fel a vitorlázással kapcsolatos kérdéseinket. A tengeri vitorlázás és a  hajó kezelése összetett feladat, csapatmunka, elkerülhetetlen hogy mindenki kivegye a részét valamilyen formában. A tengeri vitorláshajó elindulása és kikötése a legbonyolultabb feladat. Ilyenkor lehetőleg ne legyünk útban, de ha ki lettünk jelölve egy feladatra azt hajtsuk végre nagy odafigyeléssel, határozottan. Ezeket minden esetben átbeszéljük.

A vitorlás hajón ne legyünk féktelenek, ne cselekedjünk váratlanul. Figyeljük a kapitányt
és az utasításait tartsuk be. A kiskorú gyermekekre fordítsunk nagy figyelmet. A tengeri vitorlázás alatt bármikor váratlanul kialakulhat hullámzás vagy megdőlhet a hajó, ezért fontos hogy mindig tartsunk rendet a hajón. A holminkat a kabinban pakoljuk el, a konyhában legyen minden elmosogatva, elpakolva, az asztalokon ne hagyjunk tárgyakat, edényeket, telefonokat. A tájolók közelében elektromos és fém eszközök tárolása tilos! A tengeri vitorlázás alatt a kapitányi asztalra bármilyen nem odaillő tárgyat pakolni szigorúan tilos!

A kultúrált alkoholfogyasztás vitorláshajón megengedett az utasok számára. Nincs is jobb mint egy hideg sör vagy pohár pezsgő a vitorláshajó fedélzetén. De csak addig megengedett amíg nem látszik meg. Mindenképp megfontolandó hogy hullámzás és a vitorláshajó dőlöngélése esetén fokozottan kellemetlen tüneteket rosszullétet okozhat.

A kikötő megközelítésekor időben el kell rámolni a vitorláson lévő tárgyainkat, szemetünket.
Hajtsuk végre a kapitány utasításait.

Bár a földközi tenger alapvetően kedvező szélviszonyokkal bír és a tengeri vitorlázás  többsége kedvező szélben zajlik, de előfordul hogy rosszra fordul az idő. Ilyenkor az utasok számára kötelező a mentőmellény és a biztonsági hevederek használata! Ne felejtsük el, hogy a tengeri vitorlázás során a  hajó természetes állapota a dőlés és az imbolygás (valamint a víz fröcskölése) erős szélben. Ez nem jelenthet problémát egy megfelelően felszerelt és képzett kormányossal vezetett hajón, ezért nem kell aggódni. Figyeljünk viszont a baum-ra, ami egy irányváltásnál könnyen fejbe kólinthatja a figyelmetlen utast! Erős szélben a tengeri vitorlázás alkalmával még fontosabb hogy betartsuk a kapitány utasításait. A fedélzeten kizárólag úgy közlekedjünk, hogy a hajón kifeszített hevederbe be legyünk kötve, és egyik kezünkkel kapaszkodunk valamiben, de lehetőleg ne a mozgókötélzet elemeibe. Amennyiben lehetséges ne tartózkodjunk a fedélzeten. (kérdezzük a kapitányt!).

Ha úgy döntenek hogy saját maguk szeretnék vezetni a hajót, ajánlom a délbalatoni vitorlásiskola tanfolyamait. Itt belvízi képesítést tudnak szerezni. Bár nem feltétele a tengeri képesítésnek de ajánlott elvégezni. A saját és családtagjaik biztonsága érdekében próbálják ki tudásukat és szerezzenek gyakorlatot a Balatonon. Majd válasszanak olyan tengeri vitorlázás tanfolyamokat, ahol az elmélet és a gyakorlat oktatása ugyanott, párhuzamosan történik. Így valóban olyan vitorlás tudással rendelkeznek majd, hogy családjukat is biztonságosan el merik vinni egy hosszabb tengeri vitorlázás túrára, és bátran bérelnek vitorlást. Egy ilyen oktatás általában egy hét. Ennyit mindenki, aki szeretne valóban jól vitorlázni és szeretné élvezni a vitorlázást, rá tud szánni a tanfolyamra. És ha ez sem lenne elég, a gyakorlásra igénybe veheti a @Blueeyes tengeri vitorlázás szolgáltatását.

Rólunk

Ismerj meg minket, a küldetésünket, útvonalunkat.

Kabinbérlet

Ha velünk szeretnél utazni,
íme a részletek.

GyIK

Gyakran ismételt kérdések a
vitorlázásról.

Hajórádió

Regisztráció
adatkezelés

Ajánlatunk

Ha csatlakozol, így érdemes számolnod velünk.

Hajónapló

Személyes blogunk, ahol mindent megtudhatsz rólunk, útjainkról.

Hol járunk most?

Folyamatosan változik a helyzetünk.

Hajókonyha

Megtudhatod miket eszünk, recepteket is megosztunk Veletek.

Rólunk

Ismerj meg minket, a küldetésünket, útvonalunkat.

Kabinbérlet

Ha velünk szeretnél utazni,
íme a részletek.

GyIK

Gyakran ismételt kérdések a
vitorlázásról.

Ajánlatunk

Ha csatlakozol, így érdemes számolnod velünk.

Hajórádió

Regisztráció
adatkezelés

Hol járunk most?

Folyamatosan változik a helyzetünk.

Hajónapló

Személyes blogunk, ahol mindent megtudhatsz rólunk, útjainkról.

Hajókonyha

Megtudhatod miket eszünk, recepteket is megosztunk Veletek.

Érdekel hogy merre járunk, mit csinálunk?

Iratkozz fel hírlevelünkre: